Angela Similea: Bine! Sa vorbim despre dragoste!

Angela Similea si noi

Facebook Google+ RSS SoundCloud Twitter YouTube
Angela Similea

Angela Similea: Bine! Sa vorbim despre dragoste!

O, de cate ori m-ati intrebat, mai pe ocolite, mai direct, dragii mei “angelisti”, (prin scrisori sau cand ne intalneam fata in fata) despre acest sentiment complicat si insesizabil care se joaca cu noi, uneori cu blandete si generozitate, alteori cu cruzime, aducand indurerare si lacrimi.
Voiati sa stiti ce cred eu, ce m-au invatat pe mine despre iubire, muzica, versurile, cantecele, intamplarile din viata mea!
Voiati sa aflati de la mine care sunt legile dupa care se conduce, cum se poate deosebi adevarul de minciuna, ce trebuie sa faci cand te indragostesti; daca e bine sa-ti marturisesti simtamintele sau sa le lasi sa fie intelese, daca trebuie sa astepti sa te casatoresti ca altadata sau sa fii moderna si… Grele intrebari! Foarte grele si delicate!

Totusi am incercat sa va raspund. Nu numai in discutiile noastre, ci si prin fiecare cantec, fiindca nu cant decat ceea ce simt si inteleg, ceea ce e in acord cu gandurile mele. Dar n-a fost de ajuns deloc. Inimile voastre inflacarate vor sa stie mai mult, mai repede, totul…
Bine! Sa vorbim despre dragoste! Din nou! Desi sper ca nici in gluma nu asteptati sa va limpezesc totul! Cum as putea? N-au izbutit s-o faca nenumaratele carti, filme, piese de teatru care au tratat acest subiect cu talent, cu har, cu patima, nici mintile luminate care au incercat sa defineasca iubirea, sa-i analizeze manifestarile.
N-au reusit nici marii filozofi ce au dedicat ani de studiu acestui simtamant care ne implineste sau… ne chinuieste! Ceea ce stiu eu, ceea ce am inteles bine, dragii mei prieteni atat de tineri, este ca numai o singura iubire este cea adevarata, este “valabila”, iubire care cuprinde afectiune, tandrete, bucurie, in care-ti pasa de celalalt nu doar o ora din cand in cand, ci mereu, in care te ingrijorezi de ceea ce i se intampla si doresti sa-i impartasesti problemele, nu numai clipele de extaz.

Sunteti diferiti, se intelege. Dar oricum ati fi, mai temperamentali sau mai molcomi, mai fragili sau mai puternici, mai “dintr-o bucata” sau mai timizi, cred ca niciunul dintre voi nu-si gandeste viata fara dragoste.
Dar faptul ca azi este la “moda” iubirea libera, ca revistele, filmele, teatrele abunda de scene patimase care dau o importanta covarsitoare atractiei fizice, ignorand aproape total sufletul, sentimentele, creeaza impresia inselatoare si periculoasa ca voi, tinerii de acum, sunteti altfel.
Ca pentru voi nu mai au importanta emotiile, asteptarile, ca nu mai aveti nevoie de etapele vrajite ale descoperirii celuilalt, de bogatia si tumultul simtamintelor iubirii totale.
Si atunci cum se face ca aceia dintre voi care se bucura din plin de aceasta iubire fara ingradiri, in care cuceririle amoroase nu mai pun nicio problema, nu sunt fericiti, ci acumuleaza tot mai multa amaraciune, se simt dezamagiti, frustrati, deprimati, lipsiti de ceva esential.
Si-i vezi cautandu-si consolarea in alcool, in droguri, intr-o alta iubire. O alta iubire, dar tot atat de grabita, fara profunzime, o intalnire intre doi straini! Astfel cercul vicios continua iar aripile cu care erau daruiti pentru a-i purta spre inaltimi fermecate nu se mai deschid niciodata.

Ati ramas pe ganduri? Ceea ce va spun de data aceasta, chiar negru pe alb, vi se pare cam demodat? Da? Atunci de ce, voi, cei moderni, voi care s-ar parea ca sunteti incredintati ca iubirea nu are nevoie de cunoastere, ca altadata, de ritualuri, de responsabilitati sufletesti, va lasati coplesiti de emotie ascultand un cantec romantic, de ce vibrati la poezia lui, de ce suradeti sau lacrimati o data cu cantecele in care vorbesc de incredere, de visare, de frumusetea acelei contopiri a mintii, inimii si trupului, care se numeste cu adevarat IUBIRE?
De ce? Hai, recunoasteti, dragii mei prieteni cu ochi curati, ca asa moderni cum sunteti, va e dor (un dor pe care poate nu vi l-ati marturisit nici voua pana acum), dor de minunea unei iubiri adevarate. Chiar daca nu e usor s-o afli, s-o cuceresti, s-o pastrezi! Dar merita! Numai aceasta iubire merita!

ANGELA SIMILEA

TINERETUL LIBER, octombrie 1993

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasa un comentariu