Angela Similea: Minunata, blanda… singuratate!

Angela Similea si noi

Facebook Google+ RSS SoundCloud Twitter YouTube
Angela Similea

Angela Similea: Minunata, blanda… singuratate!

Cum?! Singuratatea blanda? Minunata?! Parca va aud exclamand astfel, uimiti si intrigati, dragii mei angelisti, care, de atatea ori mi-ati marturisit prin scrisori sau prin viu grai ca singuratatea va deprima, ca e amara, dusmanoasa…
Ei, bine, aflati ca singuratatea nu e asa cum vi se pare, o apasatoare si dureroasa numaratoare a unor clipe care nu aduc nimic, care tin pe loc implinirea sperantelor si va izoleaza de ceilalti! O, nu! Acea frantura de timp in care un tanar e inconjurat de singuratate nu este decat o sansa in plus care i se ofera.
Da, da! Trebuie considerata nu ca un necaz, ci ca un noroc! Ea ne ofera rastimpul de a ne cunoaste mai bine, de a intelege ce drum trebuie sa alegem; ocazie pentru a ne descoperi cu adevarat vocatia, pentru a ne pune in valoare calitatile.
E un ragaz pe care viata ti-l ofera pentru a face fata, mai pregatit, surprizelor si meandrelor vietii si ale dragostei, mai curatat de indoielile si nesigurantele care-i fac pe tineri sa se piarda pe drumuri care nu le convin, in meserii care nu le plac, in iubiri care nu le aduc armonia si implinirea visata.
Insa pentru a pretui cum se cuvine aceasta singuratate TEMPORARA (caci asupra tineretii numai ea se abate), trebuie sa izbutiti sa va stapaniti impetuozitatea si nerabdarea anilor vostri clocotitori; numai astfel veti putea profita de clipele acestei “singuratati provizorii”, clipe care nu se cer impartite cu nimeni.
Si… Nu va grabiti sa va aruncati pe un drum profesional, daca nu l-ati gandit destul. Meseria trebuie sa va pasioneze. Nu va grabiti sa va aruncati nici intr-o dragoste oarecare, care nu va face inima sa tresalte de emotie, care nu va lumineaza ochii si sufletul; doar ca sa nu fiti singuri !?
Ar fi o mare greseala ce v-ar putea duce catre acea singuratate coplesitoare, teribila, catre “singuratatea in doi”, care poate intuneca o viata. Cand unii tineri imi spun ca ar face orice numai ca sa scape de singuratate, ma tem pentru ei.
Fiindca, printr-o ironie a sortii, fugind de singuratatea intamplatoare, temporara, blanda si atat de folositoare, acesti nerabdatori ajung victimele “singuratatii in doi”, care transforma in chin o intreaga existenta. Astfel, o data prinsi in plasa ei, din inertie, din oboseala, din frica de viata, multi nu se mai pot desprinde.
Ei, dragii mei angelisti, iar m-ati facut sa vorbesc despre lucruri serioase si grave! Si sunt sigura ca, citind randurile acestea, multi nu au inteles cum, plecand de la muzica “usoara” si “distractiva” am ajuns in zona in care “cantecelul” nu are ce cauta.
Pentru aceste persoane care n-au gasit timpul, nici dispozitia pentru a se bucura de cantec, prietenul acesta credincios (care poate fi, desigur, sagalnic, amuzant, dar care stie si sa se apropie cu caldura si intelepciune de orice problema sufleteasca), dati-mi voie, dragi angelisti, sa inchei discutia de azi citand un singur exemplu in acest sens; e vorba de un slagar emotionant lansat de Charles Aznavour, dedicat “singuratatii in doi” si in care poate cei aflati intr-o astfel de situatie au gasit dramul de curaj pentru a-si schimba viata. E posibil! Noi stim bine ca in “cantecele” sunt ascunse puteri nebanuite.
Iata cateva versuri din melodia lui Aznavour:
CA NISTE STRAINI:
“Poate din lasitate, poate din osteneala/ Poate din vanitate, din inertie poate/ Noi doi traim alaturi dar suntem doi straini/ Ce n-au nimic sa-si spuna/ Necunoscuti ce-n graba si-arunca un cuvant/ Cu nicio tresarire in suflet sau in gand!/ Cand nimic nu ne leaga, cand nimic nu-mpartim/ Cand unul catre altul indiferent privim/ Cand fiecare clipa-i povara pentru noi/ De ce suportam chinul singuratatii-n doi?/ Poate din slabiciune, poate din vanitate/ Poate din lasitate, din resemnare poate”

ANGELA SIMILEA

P.S. Dar subiectul nu l-am epuizat. Vom mai vorbi despre singuratate!

TINERETUL LIBER, octombrie1993

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasa un comentariu