Angela Similea – ,,Nimic din tot ceea ce fac nu-mi apartine. Totul este pentru publicul meu drag’’

Angela Similea si noi

Facebook Google+ RSS SoundCloud Twitter YouTube
Angela Similea

Angela Similea – ,,Nimic din tot ceea ce fac nu-mi apartine. Totul este pentru publicul meu drag’’

- Buna seara, stimata Angela Similea. În fine, dupa cinci încercari nereusite, am norocul sa va gasesc. Va rog sa nu-mi anulati sansa de a sta de vorba cinci minute. Ce mai faceti?
– Ati dat singur raspunsul. M-ati cautat de cinci ori si m-ati gasit a sasea oara. Daca ati fi întârziat un sfert de ora…. Turnee peste turnee, înregistrari la radio, televiziune si ,,Electrecord’’. Într-un cuvânt: munca, munca si iar munca.
– De aproape un sfert de veac!
– Altfel nu se poate. În muzica e ca în sport, ca în orice alt domeniu de activitate: o pozitie fruntasa se cucereste greu, dar se pastreaza si mai greu. Cine se înscrie pe linia minimei rezistente, a suficientei, se condamna singur la anonimat, la uitare. Si ma simt datoare – în fata marelui public, în primul rând – sa fac tot ce e posibil pentru a nu ajunge acolo. Publicul te iubeste atâta timp cât îi dai, cât îi hranesti foamea de nou, de original. Si tu, artistul, esti dator sa nu-i tradezi sentimentele de încredere, de asteptare. Pâna la capatul puterilor tale.
– Aveti dreptate. Deci, care sunt noutatile?
– Trei viitoare evenimente discografice: un L.P. cu muzica de Ion Cristinoiu, un altul cu slagare apartinând mai multor compozitori – unii consacrati, altii debutanti. Între acestia din urma va rog sa retineti numele unei tinere profesoare de muzica, Cristina Dimitriu, un talent real despre care cred ca se va impune printr-o munca asiduu depusa în hectare de modestie.
– Înteleg ca o ajutati cu tot ce va sta în putinta.
– Nu vi se pare normal? Asa s-a întâmplat cândva si cu mine. Ma simt mândra sa stiu ca acum pot face si eu acelasi lucru…. În fine, sper sa finalizez un al treilea disc, cel pe care îl pregatesc împreuna cu Adrian Enescu.
– Deci, colaborarea cu ,,Electrecordul’’…
– … Astazi, ca si în trecut, toate reusitele mele în aceasta directie se leaga de numele de mult cunoscute amatorilor de discuri: directorul Grigore Petreanu, secretarul responsabil de redactie Paul Enigarescu, inginerul de sunet Theodor Negrescu….
– … Bineînteles ca nu numai acestia…
– … Da. Si va propun sa zabovim o clipa în…. aria ,,Electrecordului’’: cu vechiul si valorosul meu colaborator si prieten, compozitorul Marius Teicu, urmeaza sa împart frateste ambele fete ale unui alt L.P. – cu muzica noua si… buna, sper!
– Apropo de compozitori: care va sunt cei mai apropiati, mai dragi?
– Toti, absolut toti. Indiferent de faptul ca am colaborat sau nu cu ei. Un artist, un creator de arta – de muzica, în speta – trebuie apreciat si stimat pentru tot ceea ce face!
– Totusi…
– Tineti neaparat la nume. Notati, va rog, fara nici o ordine, nici macar alfabetica: Temistocle Popa, Dan Iagnov, Ionel Tudor, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Marcel Dragomir din nou Marius Teicu si Ion Cristinoiu. Si n-as dori sa-l uitati pe Marian Nistor…
– De ce?
– Pentru ca ati mai uitat o data, cu alta ocazie, sa faceti o precizare.
– Când? Si care?
– Când ati spus, pe buna dreptate, ca ,,Savoy’’-ul este campionul mondial al longevitatii în aceeasi componenta, ati uitat sa mentionati ca si eu ma alatur acestei echipe.
– Aveti dreptate!
– Vedeti, si colaborarea mea de douazeci de ani cu acesti minunati baieti mi se pare a se înscrie în rândul recordurilor; tot asa, cum – am mai spus-o – melodia ,,Nostalgie’’ a lui Marian Nistor continua sa detina performanta de a se afla .pentru mai departe adânc gravata pe cea mai luminata fata a inimii mele.
– Pe ce coordonate se înscrie colaborarea dvs. cu televiziunea?
– Specialistii de aici sunt corecti si prompti în informatii; pentru ca a venit vorba, va rog sa retineti: Titus Munteanu ramâne acelasi om de o probabilitate profesionala fara cusur! Alaturi de el mentionez pe Mariana Soitu si Doina Anastasiu.
– Altceva, va rog: ce parere aveti despre topuri?
– În loc de orice alt raspuns, va rog sa reproduceti cuvintele lui Marian Nistor, dintr-un interviu acordat tot dumneavoastra – pare-mi-se – cu un an în urma: ,,singurul top care ne intereseaza este cel al muncii noastre’’… Pentru ca, repet, cel mai sever juriu ramâne tot marele public!
– În încheiere…
– … Bine ca v-ati amintit ca mi-ati solicitat doar cinci minue! Sa scrieti asa: astazi, ca totdeauna, ma domina convingerea ca nimic din tot ceea ce fac nu-mi apartine. Totul este pentru publicul meu drag!…
– Caruia îi ramâneti mereu datoare…
– Acest sentiment se confunda cu însasi ratiunea de a exista a oricarui artist!

SANDU STEFANESCU
Revista ,,Carabus Expres’’ 1990

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasa un comentariu