Angela Similea – vedeta care mai are înca multe de spus

Angela Similea si noi

Facebook Google+ RSS SoundCloud Twitter YouTube
Angela Similea

Angela Similea – vedeta care mai are înca multe de spus

Una din cele mai îndragite soliste vocale a fost si este cântareata Angela Similea. Vocea ei puternica, cu un timbru cald si suav, este deopotriva apreciata atât de iubitorii muzicii usoare, cât si de criticii de specialitate.
Angela Similea s-a nascut la 9 iulie 1946 în comuna 30 Decembrie, judetul Giurgiu. Ia lectii de muzica înca din timpul liceului, pe care-l urmeaza la Bucuresti, apoi la Scoala populara de arta din Capitala. Începe sa cânte în 1965, iar în anul 1970 se impune cu autoritate pe scena Festivalului international ,,Cerbul de aur’’ de la Brasov, unde câstiga Premiul II, cu melodiile ,,Dupa noapte vine zi’’(de A. Giroveanu) si ,,Marea’’ (Paul Urmuzescu).
La televiziune debuteaza în cadrul emisinii – concurs ,,Emotii în premiera’’. În 1971 lanseaza slagarul ,,Amurgul’’ (George Grigoriu) cu care va obtine premiul special al juriului la concursul ,,Decinului’’ – Cehoslovacia. În 1972, la Festivalul ,,Orfeul de aur’’ – Bulgaria, obtine locul al II-lea cu cântecul ,,Tu esti primavara mea’’(Fl. Bogardo). Aprecieri si premii a primit si în cadrul manifestarilor Festivalului ,,Primavara la Praga’’ (1973) si la concursul ,,8 slagare în studio’’ – Moscova, cu melodia ,,Pentru tine, draga mea’’ (Marcel Dragomir). Are o activitate sustinuta la Televiziune si Radio – unde realizeaza emisiuni de larga audienta – efectueaza turnee, participa la numeroase festivaluri si concerte. Publicul o desemneaza drept una din vedetele muzicii noastre de gen. Editeaza la ,,Electrecord’’ numeroase albume, ca: ,,Un albastru infinit’’, ,,Nufarul alb’’, ,,Balada iubirilor deschise’’, ,,Nu-mi lua iubirea’’.
În 1981 este distribuita în musicalul ,,Corina’’, realizat de compozitorul Edmond Deda dupa piesa ,,Jocul de-a vacanta’’ de M. Sebastian. Spectacolul care îi pune în valoare atât calitatile vocale, cât si pe cele actoricesti, obtine un mare succes si în Israel.
Prezenta la ,,Cerbul de aur’92’’ la Brasov, am rugat-o sa ne acorde un interviu. Surptinzator, am fost refuzati. Nu stim care sunt adevaratele motive, pentru ca, dupa aprecierile cititorilot revistei (si ale nostre), Angela Similea nu a ajuns la limita, mai având multe de spus în lumea muzicii.

Cristea IONITA
Ecran Magazin, 1992

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasa un comentariu