Astazi e ziua ta: Angela Similea. “Cantecele mele îmi oglindesc viata”

Angela Similea si noi

Facebook Google+ RSS SoundCloud Twitter YouTube
coperta "La multi ani, Angela Similea"

Astazi e ziua ta: Angela Similea. “Cantecele mele îmi oglindesc viata”

O artistă desăvârşită, o doamnă, o femeie elegantă, distinsă… Angela Similea împlineşte astăzi 66 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că v-aţi gândit să mă sărbătoriţi astăzi, sincer, nu m-am aşteptat! De regulă, nu prea sunt de acord cu interviurile, dar m-am gândit că zilele trecute am fost invitată la lansarea unei enciclopedii a femeilor din România, a lui George Marcu, la Muzeul Satului. Am realizat că asemenea momente, în tumultul de negativ pe care încercăm să-l depăşim, fac pete de lumină, de culoare, benefice. Şi atunci nu v-am refuzat, gândindu-mă că cineva din generaţia mai tânără ar putea să se agaţe de munca şi de dăruirea mea de-a lungul a peste 40 de ani de carieră, iar cei care mă cunosc să capete un zâmbet. Începutul carierei mele a fost marcat de întâlnirea cu profesorul meu de muzică, Marin Teofil, la liceu. El a considerat că am ceva special, mi-a propus să fiu solista corului liceului, apoi m-a luat de mână şi m-a dus la George Grigoriu, la Ansamblul UTC-ului de atunci. Compozitorul George Grigoriu a spus că am o voce foarte mare, că am toate datele, mi-a spus că trebuie să muncesc şi m-a trimis la lucru la cea mai bună profesoară de canto din acea perioadă, doamna Florica Orăscu. De acolo au început pregătirile, doamna Orăscu avea un obicei extraordinar, aducea la clasa dumneaei compozitori, iar eu am avut norocul să mă lansez în perioada în care erau cei mai talentaţi şi mai minunaţi compozitori. Marius Ţeicu a fost, de altfel, profesor corepetitor al meu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu şi toată pleiada aceea extraordinară de compozitori talentaţi, dar şi preocupaţi de a învăţa carte, muzică.

Trebuie să ştiţi că aflu şi eu din diverse publicaţii lucruri pe care nici eu nu le cunoaşteam despre mine şi rămân întotdeauna uimită până unde poate merge fantezia omului. Nu ştiu dacă oamenii trebuie să ştie suplimentar faţă de adevărul şi dăruirea cu care am făcut această profesie, mulţumindu-i lui Dumnezeu astfel pentru darul Său.

Să fii artist în ziua de astăzi înseamnă o zonă de umilinţă şi de neîmplinire, dar pe care artistul adevărat o traversează cu fruntea sus, fiind legat de Divinitate prin talentul pe care l-a primit.

Cred că tot ceea ce am făcut, cântecele mele oglindesc viaţa mea personală. Eu nefiind o persoană belicoasă, consider că cei care m-au cunoscut până acum ştiu până unde este adevărul şi de unde nu mai este.

În ultimii doi ani m-am ocupat mai mult de introspecţie, dacă se mai poate face asta la vârsta mea sau poate acum se face mai mult. Astfel că am avut mai puţine spectacole, întâlnirile sunt destul de rare, dar intensitatea întâlnirii este atât de puternică, încât compensează. Vara aceasta nu ştiu dacă voi avea spectacole, numai casa de producţie cu care lucrez şi colegul meu Ovidiu Komornyik ştiu ce urmează, eu mă ocup de lucrurile mai domestice, ca să spun aşa. Am o nepoată la mine, vom pleca în concediu, undeva unde n-am mai fost, este surpriză, nu pot să vă spun dumneavoastră, pentru că astfel va afla şi ea. Sunt foarte fericită de ce domnişoară a intrat în casa mea, ea are 15 ani şi, ieşind cu ea pe stradă, oamenii întorc privirea, de data asta, după ea şi sunt deosebit de fericită pentru acest fapt, pentru că este un copil bun, cuminte, o fată deosebit de frumoasă, e harnică, face sport şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit. Regret că nepotul meu nu a venit vara aceasta, dar cu siguranţă ne vom vedea în toamnă, pentru că voi merge eu la ei. În luna august încep să lucrez pentru album, cred că voi fugi câteva zile la munte, pentru că iubesc foarte mult muntele, şi aşa s-a dus vara.

În încheiere vă mărturisesc că îmi doresc ca această naţiune să scape de agresiunea la care este supusă, pentru că am ajuns mai bolnavi decât eram şi e păcat, la câtă inteligenţă şi frumuseţe pe metru pătrat există în România. Să ne ajute Dumnezeu să avem inspiraţia să îi putem alege pe cei potriviţi dintre cei care doresc a ne conduce.

Vreau să transmit «La mulţi ani!» cu deosebită prietenie şi admiraţie colegilor mei născuţi astăzi, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru şi Daniel Iordăchioaie şi, de asemenea, tuturor celor născuţi în luna iulie, este o lună deosebit de productivă în materie de artişti.

sursa: Jurnalul National

[pb_slideshow group=”22″] [sws_go_top_effect speed=”2000″ effect=”easeInOutElastic”] [/sws_go_top_effect]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lasa un comentariu